Stiati ca…?

● După 25 de ani de măsurători și înregistrări de date, a devenit limpede pentru oamenii de știință că orbita Lunii își mărește încet volumul, iar satelitul natural al Pământului se îndepărtează de planeta noastră în mod constant? Mai exact, satelitul natural al Terrei se îndepartează de noi cu patru centimetri anual.

● Aproximativ 30.000 de tone de praf interplanetar ating suprafața Pământului în fiecare an? Cei mai mulți asteroizi se deplasează în jurul Soarelui într-o centură aflată între Marte și Jupiter. Fragmentele rezultate în urma coliziunilor dintre ei pot fi atrase spre interiorul sistemului solar și uneori se pot apropia chiar de pământ. Rocile și praful care se mişcă rapid în raport cu planeta noastră intră frecvent în atmosferă și iau foc, devenind „stele căzătoare”. Cu toate acestea, obiectele care se mișca mai încet, raportat la viteza de rotație a Pământului, pot fi capturate de gravitația planetei și supraviețuiesc pătrunderii în atmosferă, ajungând pe sol.

● În anul 1856, administraţia Grădinii Botanice Regale din Londra a trimis universităţii nou înfiinţate din Melbourne un pachet cu seminţele a 600 de plante diferite, care trebuiau sădite în grădina universităţii? Însă seminţele au sosit mult prea devreme, grădina nefiind încă construită. De aceea ele au fost aşezate într-un dulap uscat şi curat unde au fost uitate până în anul 1906 când au fost descoperite. Din cele 3.000 de seminţe ale diferitelor plante care au fost sădite, 46 au încolţit. Frunzele acestor plante sunt păstrate şi oferite celor mai meritorii absolvenţi ai universităţii din Melbourne.

● În Cuba există o specie de palmieri ale căror tulpini seamănă cu o sticlă uriaşă? Oamenii de ştiinţă au stabilit că forma lor bombată se datorează solului nisipos din vestul Cubei, arborii respectivi adaptându-se la mediu şi formându-şi adevărate magazii cu apă de rezervă.

● Cel mai lung animal actual este un vireme marin Lineus Longissimus, care trăieşte în apele litorale ale Mării Nordului? În 1864 a fost găsit un exemplar de 54 m.

● Elefanţii sunt imuni la trăsnete şi, în general, la descărcări electrice?

● Unui avion, care ar ocoli Pământul în două zile, i-ar trebui 7 luni pentru a înconjura astrul sistemului nostru planetar?

● Floarea soarelui are aceeaşi denumire în toate limblie globului? Atunci când a fost adusă din Noul Mexic de spanioli, a fost semănată în grădina botanică din Madrid ca plantă ornamentală, iar în secolul al XVIII-lea s-a încercat folosirea seminţelor ei drept înlocuitor de cafea.

● Berzele respectă cu exactitate timpul plecării, traiectoria şi timpul sosirii, indiferent de intemperii?  12 ani la rând, o pereche de berze a revenit în acelaşi loc al „decolării”, la aceeaşi dată: 29 martie, ora 9:15.

● Jucătorilor de golf nu le mai este permis să sărute mingea înaintea jocului, ca să aibă noroc? Potrivit medicilor, un asemenea gest poate produce îmbolnăviri grave, întrucât, peste gazonul bine întreţinut, se pulverizează diverse erbicide.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nervi de Sezon

Blog Filozofic

Vreau sa lupt!

Scriu folosind varful nasului, dar scriu...

Caleidoscop

De toate pentru toti.

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

natycalinescu (NATY ELA)

Smile! Tomorrow will be better than today!

Sătmăreanca

Crina Dunca. Ziarista si blogherita

Bine de Stiut

totul scris alb pe negru... gri

Marius Crăciun

"Mai bine n-ai nici o grijă, toate se întâmplă cu un scop"

%d blogeri au apreciat asta: